Keuzevrijheid opofferen in Zorgdeal

16-04-2014

Petitie Keuzevrijheid Zorg

Vanavond 16 april is een voorlopige zorgdeal gesloten over de langdurige zorg en de keuzevrijheid in de zorg. Rutte geeft aan dat de keuzevrijheid ligt in het kunnen kiezen van een zorgverzekeraar, maar ontloopt daarmee de kwestie om de eigen zorgverlener te kunnen kiezen als fundamenteel recht in onze democratie. Stuurt de zorgdeal aan op een parlementaire enquete?

NZA
"Niet-gecontracteerde zorg stuwt premie op". Dat stelt de NZa uit een laatste monitor zorginkoop. Omdat zorgverzekeraars nu  ook voor niet-gecontracteerde zorg 75 tot 80 procent van het gebruikelijke tarief moeten vergoeden, blijft de premie onnodig hoog, zegt de NZa. 
De NZa behoort toezichthouder te zijn en geen politiek te bedrijven. Als het waar is dat de meest effectieve bezuiniging het naar 0 euro vergoeding reduceren van niet-gecontracteerde zorg dan zou deze maatregel wellicht te overwegen zijn. Op dit moment is echter voor niemand inzichtelijk hoeveel bezuiniging dit zal opleveren ten op zichte van andere bezuinigingsmaatregelen in de zorg. Tevens moet afgewogen worden of het opgeven van de keuzevrijheid van de patient opweegt tegen de eventuele bezuiniging.

Democratie
Krom te noemen is dat de afschaffing van keuzevrijheid de sterkste macht verder verstevigt van de zorgverzekeraar. De vraag is of er dan nog een marktwerking is of een volledig gedicteerde vorm van zorg door de verzekeringsmaatschappijen.
Patienten vanuit patientenorganisaties en de diverse beroepsgroepen (fysiotherapeuten, logopedisten, huisartsen, apothekers, psychologen ea) hebben middels petities reeds laten weten niets te voelen voor de beperking van de keuzevrijheid in onze Nederlandse democratie.

Petitie Keuzevrijheid Zorg

Projecten

Koken met eigen kinderen - Dieet op de kaart
Het buurtcentrum Morschwijck draait al enige tijd een kookclub voor kinderen en een kookclub voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met Cello zal er een kookclub worden gestart...
Lees meer

Lekker goedkoop koken - Dieet op de kaart
Het project van kerken en andere partners met en voor mensen die door de crisis geraakt zijn en door financiële problemen  geen goede voeding...
Lees meer

Ziekteperceptie bij patiënten met D.M. type II in Cambodja
Deze studie betreft een kwalitatief onderzoek naar ziekteperceptie bij patienten die geregistreerd zijn in een kliniek in een dunbevolkte omgeving in Cambodja (Cambodia-Dutch Organization). Alle...
Lees meer