Nieuw licht op voedingsmiddelen die diabetes kunnen voorkomen

24-01-2014
Voedings- en genotsmiddelen, die tot dus ver voornamelijk als ongezond werden afgespiegeld, blijken goed te zijn voor de gezondheid. Producten als chocolade en wijn bevatten een aantal heilzame stoffen die gunstig kunnen uitpakken in de strijd tegen bepaalde chronische ziekten, zoals diabetes type 2. Opmerkelijke bevindingen hierover zijn gepubliceerd in het Engelse toonaangevende tijdschrift Journal of Nutrition. Het betreft de positieve invloed van zogeheten flavonoïden. Flavonoïden zitten in alle groenten, fruit, kruiden, specerijen, zaden, granen en noten. Gunstige invloed op voorkomen van ziekten Er namen 2000 gezonde mensen aan het onderzoek deel (zie voetnoot). Twee stoffen die tot de flavonoïden behoren, kregen bijzondere aandacht. De ene stof komt veel voor in kruiden zoals peterselie en tijm, en de andere in bessen, chocola, druiven en wijn. Wie veel van deze flavonoïden binnenkrijgt, blijkt minder last te hebben van schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ook gaan deze stoffen ontstekingsreacties in het lichaam tegen, en dat is weer gunstig tegen overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker. Het vervolg De volgende stap is deze stoffen beter in kaart te brengen en daarna te testen. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld: bij welke hoeveelheden zijn deze stoffen werkzaam? Voor nu is de uitkomst van het onderzoek dat een ruime intake van onder andere bessen, kruiden, chocola en rode druiven kan helpen tegen het ontstaan van diabetes type 2. Bron: www.uea.ac.uk
[Het onderzoek komt van de universiteit van East Anglia (Norwich) en King’s College (Londen).

Projecten

Koken met eigen kinderen - Dieet op de kaart
Het buurtcentrum Morschwijck draait al enige tijd een kookclub voor kinderen en een kookclub voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met Cello zal er een kookclub worden gestart...
Lees meer

Lekker goedkoop koken - Dieet op de kaart
Het project van kerken en andere partners met en voor mensen die door de crisis geraakt zijn en door financiële problemen  geen goede voeding...
Lees meer

Ziekteperceptie bij patiënten met D.M. type II in Cambodja
Deze studie betreft een kwalitatief onderzoek naar ziekteperceptie bij patienten die geregistreerd zijn in een kliniek in een dunbevolkte omgeving in Cambodja (Cambodia-Dutch Organization). Alle...
Lees meer