Waarschuwingen op suikerhoudende frisdranken?

11-07-2013
Wie dagelijks 340 ml suikerrijke frisdrank drinkt, heeft 22 procent meer kans op het ontwikkelen van diabetes (dit is ongeveer de inhoud van 1 blikje frisdrank).
 
Deze conclusie komt na een grootscheeps onderzoek onder bijna 350.000 mensen uit acht Europese landen. Er werd gekeken naar de consumptie van suikerhoudende vruchtensappen en kunstmatig gezoete frisdranken.
 
Meer negatieve effecten
De onderzoekers menen dat het negatieve effect verder gaat dan een toename van gewicht. Het verhoogde risico zou veroorzaakt worden door een resistentie aan insuline*. Eerder onderzoek toonde aan dat suikerrijke dranken de lever en de nieren kunnen schaden. Ook werden deze producten in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker of dementie.


Suikeroorlog 
‘Suikerhoudende drankjes verhogen het diabetesrisico met elk blikje dat je drinkt', verklaart hoofdonderzoeker Dora Romaguera van het Imperial College London. Ze wijst erop dat de consumptie van suikerhoudende dranken in Europa stijgt.
 
Professor Nick Wareham (Cambridge) stelt voor: "De verpakking van suikerhoudende dranken zou expliciet moeten vermelden hoeveel suiker het product bevat, en dat voor een gezond eetpatroon je de consumptie hiervan moet beperken." 
Professor Robert Lustig uit California gaat nog een stap verder: “Ik verzoek overheden om dezelfde regels voor gezoete voeding en drank in te voeren als voor tabak. Dit is een oorlog, velen weten niet eens dat ze een oorlog moeten voeren.”
 
Op suikerrijke frisdranken zouden dus dezelfde soort waarschuwingen moeten komen als op de verpakking van sigaretten.
 
Bron: www.reuters.com
 
       
*wanneer het lichaam goed meer reageert op insuline is het er ongevoelig(er) voor geworden, oftewel resistent. De suikerspiegel stijgt waardoor organen beschadigd kunnen raken. Een van de gevolgen is het ontwikkelen van suikerziekte.
 


Projecten

Koken met eigen kinderen - Dieet op de kaart
Het buurtcentrum Morschwijck draait al enige tijd een kookclub voor kinderen en een kookclub voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met Cello zal er een kookclub worden gestart...
Lees meer

Lekker goedkoop koken - Dieet op de kaart
Het project van kerken en andere partners met en voor mensen die door de crisis geraakt zijn en door financiële problemen  geen goede voeding...
Lees meer

Ziekteperceptie bij patiënten met D.M. type II in Cambodja
Deze studie betreft een kwalitatief onderzoek naar ziekteperceptie bij patienten die geregistreerd zijn in een kliniek in een dunbevolkte omgeving in Cambodja (Cambodia-Dutch Organization). Alle...
Lees meer