Dieet op de kaart

Gasten van een dertigtal Leidse restaurants kunnen op het eind van het project op een eenvoudige wijze een keuze maken uit reguliere gezonde gerechten of gerechten die passen binnen een dieet dat wordt gevolgd. Te denken valt aan gezonde en lekkere gerechten die passen bij suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht en een te hoog gehalte cholesterol in het bloed. 

Door en voor de chronische patiënten van de Cello artsen worden kookclubs opgezet. Deze kookclubs worden begeleid door een dieetkok (in opleiding) in combinatie met een diëtist, praktijkverpleegkundige, fysiotherapeut, arts en/of gedragstherapeut en de keuken van de ontvangende instelling of restaurant . De diëtist zal betrokken zijn bij het samenstellen en aanpassen van de gerechten op de menukaart. De samenstelling van de maaltijden staat onder controle van een gezondheidswetenschapper.

Een belangrijk doel van dit project is een brug te bouwen tussen verantwoord dieet- advies en smakelijke maaltijden. Doordat restaurants met verschillende culturele achtergronden kunnen deelnemen aan het project, kan de patiënt een keuze maken tussen gerechten komend uit verschillende windstreken (bijvoorbeeld Italiaans, Aziatisch, Arabisch en Grieks). Er wordt praktische invulling gegeven aan het (dieet)begeleiding van mensen met een chronische ziekte en geïnteresseerden. 

De website van Cello zal ondersteunen bij het aanleren van vaardigheden en een platform creëren voor de uitwisseling van kennis en ervaringen van mensen met een chronische aandoening, middels instructiefilmpjes en publicatie van smakelijke recepten. ‘Selfmanagement’ van mensen met een chronische ziekte wordt op een praktische, positieve en zeer beeldende manier gestimuleerd.

Dieet op de kaart

Ga direct naar

Projecten

Koken met eigen kinderen - Dieet op de kaart
Het buurtcentrum Morschwijck draait al enige tijd een kookclub voor kinderen en een kookclub voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met Cello zal er een kookclub worden gestart...
Lees meer

Lekker goedkoop koken - Dieet op de kaart
Het project van kerken en andere partners met en voor mensen die door de crisis geraakt zijn en door financiële problemen  geen goede voeding...
Lees meer

Ziekteperceptie bij patiƫnten met D.M. type II in Cambodja
Deze studie betreft een kwalitatief onderzoek naar ziekteperceptie bij patienten die geregistreerd zijn in een kliniek in een dunbevolkte omgeving in Cambodja (Cambodia-Dutch Organization). Alle...
Lees meer