Kunnen onze cellen de verwerking van suiker wel goed aan? Nieuwe inzichten!

02-04-2014
Systeembioloog BasTeusink van de Vrije Universiteit Amsterdam publiceerde fundamenteel nieuws over de afbraak van suiker door een cel.  
Teusing: ‘Als er veel glucose (suiker) beschikbaar is, kan een cel het soms niet meer bijhouden. Er kunnen dan twee dingen gebeuren: de cel gaat verder in normale toestand, waarin hij keurig glucose afbreekt tot melkzuur of alcohol. Of het gaat mis: de cel is te gulzig, verslikt zich en er ontstaat een soort verkeersopstopping. Allerlei tussenproducten hopen zich op en de cel sterft.'

Oorzaak
'Het bijzondere is dat deze toestand volledig afhangt van toeval. De cellen die dit overkomt, zijn genetisch identiek, maar de omstandigheden zorgen voor het verschil. Een cel is bijvoorbeeld net aan het delen, of is bezig extra eiwitten te maken; zo'n cel kan dan niet omgaan met de enorme toevoer van suiker en er ontstaat een file. Het is een soort kansspel. Je kunt nooit voorspellen welke cel in die toestand terechtkomt. Het laat zien dat cellen met dezelfde genetische informatie en dezelfde omgevingsfactoren toch andere waarneembare eigenschappen, het fenotype, kunnen hebben.’
Het onderzoek betrof gistcellen, maar dit proces is identiek bij de mens. Ziekten zoals kanker en diabetes, zijn vaak misregulaties van dit soort systemen. Als die beter begrepen worden, kan er gerichter behandeld worden, of weet men beter hoe te voorkomen.

Belang bij kanker
Teusing: ‘Kankercellen hebben van nature een hogere glycolysesnelheid. Veel wetenschappers zijn bezig te kijken hoe dit proces kan worden vertraagd om de cellen minder actief en dus minder schadelijk te maken. Maar met wat we nu hebben geleerd zou je juist denken: de glycolyse moet sneller, dan ontstaat er een opstoppingseffect en gaan de kankercellen vanzelf dood. Dat is iets om onderzoek naar te doen.’
 
Bron: de Volkskrant

Projecten

Koken met eigen kinderen - Dieet op de kaart
Het buurtcentrum Morschwijck draait al enige tijd een kookclub voor kinderen en een kookclub voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met Cello zal er een kookclub worden gestart...
Lees meer

Lekker goedkoop koken - Dieet op de kaart
Het project van kerken en andere partners met en voor mensen die door de crisis geraakt zijn en door financiële problemen  geen goede voeding...
Lees meer

Ziekteperceptie bij patiënten met D.M. type II in Cambodja
Deze studie betreft een kwalitatief onderzoek naar ziekteperceptie bij patienten die geregistreerd zijn in een kliniek in een dunbevolkte omgeving in Cambodja (Cambodia-Dutch Organization). Alle...
Lees meer