Onderzoek naar pijnklachten in relatie met een zichtbare hernia op een MRI-scan

04-04-2013
Een project van enkele wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Medisch Centrum Haaglanden (MCH ) gaf een opmerkelijke uitkomst. Het liet zien dat de pijnklachten van patiënten met een hernia in de onderrug, niet altijd samenhangen met een zichtbare rughernia op de MRI-scan.

Bij 33 procent van de mensen die in het eerste jaar na de diagnose lage-rughernia pijnklachten hadden, bevestigde een MRI inderdaad een hernia. Dit tegenover 35 procent van de mensen die wel een hernia hadden, maar géén pijnklachten ondervonden.
Wanneer op de MRI-scan een hernia zichtbaar was, dan zei dat blijkbaar niets over de pijn, want 85 procent van de mensen met een zichtbare hernia ervoer geen pijn. Van de mensen zonder zichtbare hernia ervoer ongeveer 83 procent geen pijn en 17% wel.

Oorzaak pijn?

Mogelijk worden de pijnklachten na de operatie niet (meer?) bij iedereen veroorzaakt door een hernia, maar door pijn aan de zenuw zelf. Een ontsteking aan de zenuw kan de oorzaak zijn. Het geeft een zelfde soort pijn als een hernia. Dat kan betekenen dat er wellicht geen nieuwe herniaoperatie nodig is, maar eerder een behandeling van de zenuwontsteking.

Beleid?

Neurochirurg prof. W. Peul (LUMC en MCH) stelt dat in het huidige beleid veel hernia’s opnieuw worden geopereerd als een patiënt nog steeds, of opnieuw, beenklachten rapporteert, waarbij de MRI-scan een hernia bevestigt. De uitkomsten van dit onderzoek maakt het, volgens de onderzoekers wellicht nodig het beleid ten aanzien van lage rughernia te herzien.
 
Bron: Ziekenhuis.nl


Projecten

Koken met eigen kinderen - Dieet op de kaart
Het buurtcentrum Morschwijck draait al enige tijd een kookclub voor kinderen en een kookclub voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met Cello zal er een kookclub worden gestart...
Lees meer

Lekker goedkoop koken - Dieet op de kaart
Het project van kerken en andere partners met en voor mensen die door de crisis geraakt zijn en door financiële problemen  geen goede voeding...
Lees meer

Ziekteperceptie bij patiƫnten met D.M. type II in Cambodja
Deze studie betreft een kwalitatief onderzoek naar ziekteperceptie bij patienten die geregistreerd zijn in een kliniek in een dunbevolkte omgeving in Cambodja (Cambodia-Dutch Organization). Alle...
Lees meer