Hoesten bij een milde luchtweginfectie, wel of niet behandelen met antibiotica?

04-01-2013
Een onderzoek onder 2000  patiënten uit 12 Europese landen toonde aan dat antibiotica, zowel de duur als de ernst van de symptomen, niet significant beinvloedt.
Alle deelnemers van dit onderzoek hoestten meer dan vier weken en hadden vermoedelijk een luchtweginfectie, zoals bronchitis. Ze hielden allemaal een dagboek bij en noteerden of ze last van hadden hoesten, kortademigheid, pijn op de borst en een verstopte neus of een loopneus.

De ene helft kreeg antibiotica voorgeschreven, de andere helft een placebo (pil waar geen medicijn in zit). De patiënten die antibiotica gebruikten, meldden wel meer bijwerkingen, zoals misselijkheid, uitslag en diarree.

Paul Little van de University of Southampton, die het onderzoek leidde stelt:
''Antibiotica voorschrijven om luchtweginfecties te behandelen helpt niet en kan juist schadelijk zijn. Overmatig antibioticagebruik kan leiden tot antibioticaresistentie en bijwerkingen veroorzaken. Onze resultaten laten zien dat mensen vanzelf beter worden".

De wetenschappers waarschuwen dat als het vermoeden bestaat dat een patiënt een longontsteking heeft, deze wel met antibiotica behandeld moet worden vanwege de ernst van de aandoening.

The Lancet


Projecten

Koken met eigen kinderen - Dieet op de kaart
Het buurtcentrum Morschwijck draait al enige tijd een kookclub voor kinderen en een kookclub voor mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met Cello zal er een kookclub worden gestart...
Lees meer

Lekker goedkoop koken - Dieet op de kaart
Het project van kerken en andere partners met en voor mensen die door de crisis geraakt zijn en door financiële problemen  geen goede voeding...
Lees meer

Ziekteperceptie bij patiënten met D.M. type II in Cambodja
Deze studie betreft een kwalitatief onderzoek naar ziekteperceptie bij patienten die geregistreerd zijn in een kliniek in een dunbevolkte omgeving in Cambodja (Cambodia-Dutch Organization). Alle...
Lees meer